BGA 2022 - "trendkívül" haladunk 2
Szerző: Bene Máté

Képzeld el a szituációt: a világ egyik legnagyobb üzleti zsenije, a Starbucks alapítója és tulajdonosa feláll az igazgatótanács ülésén és egy elsőre értelmezhetelten dolgot kér:

Azt szeretné, ha a cégében mindenkinek lenne mindenre kiterjedő betegbiztosítása
– a rengeteg részmunkaidőben dolgozó kollégának is.

Röviden: ők összesen 33 295 üzletben kb. száznyolcvanezren vannak…

Az asztalt körülülve hallgatják az igazgatók: puccos órában, Armani öltönyben – és mindegyikük arcára kiül a teljes döbbenet.

Alapvetően nem rossz emberek, csak úgy érzik, hogy pénzügyileg totális felelőtlenség több tízezer (!) részmunkaidős alkalmazottnak mindenre kiterjedő betegbiztosítást adni.

Üzleti megfontolásból egyetlen dolgot érdemes ilyenkor tenniük: vadul ellenállni.

Ekkor Schultz kissé előrehajol, és azt mondja: hadd meséljek el valamit…

A története csak 100 szóból állt:

7 éves voltam, és egy brooklyni szoba-konyhás lakásban laktunk. Apám házalni járt – pelenkát árult. Ebből tartotta el a családot. Egy reggel láttam – és ez a kép egy életre belém vésődött – ahogy apám begipszelt lábbal ül az ágyon, teljesen elkeseredve.
A családnak nem volt pénze, és apa nem tudott dolgozni menni. Az arcán volt a kérdés: miből lesz a gyerekeknek reggeli, hogyan fizetjük a számlákat, miből megyek orvoshoz?
Már gyerekfejjel tudtam, hogyha valaha lesz módom az embereknek segíteni, lesz módom változást hozni, akkor ezt akarom. És ez a Starbucks küldetése, 180 ezer alkalmazott és a családjuk életét akarjuk jobbá tenni. Tisztelettel és méltósággal bánni a kollégákkal.’


Ennyi volt a történet.
Aztán teljes csend…

Az igazgatóság természetesen elfogadta Schultz javaslatát
– akiről pontosan tudták, hogy úgysem engedne az elveiből…

Egy percig nem akarom magunkat Schultzhoz és a BGA-t a Starbuckshoz hasonlítani, de most 2022 év elején érzek némi párhuzamot a BGA szakmai filozófiája és a fenti történet között:


2022-ben a BGA teljes mértékben egy olyan irányba áll bele,
amit szerintem itthon kevesen vállalnának be:


A ma trendi és felkapott „fitness és mozgásterápiás trendek” oktatása helyett

KIZÁRÓLAGOSAN

és egyetlen irány oktatására teszem a fókuszt:
arra, amire ma a szakmának szerintem a legnagyobb szüksége van. 

A mély, stabil és SZIKLASZILÁRD ALAPOK felépítésére.

MIÉRT GONDOLOM AZT, HOGY EZ A HELYES IRÁNY?


20 éve amikor egy izgalmas kutatás után kijöttem a nyaki gerincsérvemből, azt akartam, hogy aki szintén belefut ilyesmibe, ÉRDEMI megoldást tudjon kapni. Modern, kíméletes, értelmes dolgokra épülő megoldást, ami nem várja ki azt a húsz – huszonöt évet, hogy a kutatás
átcsorogjon az órákra és a kezelőhelységekbe.  

Ez volt a rendezőelvem amikor éjszakánként lelkesen írtam a porckorong – még kissé kezdetleges stílusú  – begyzéseit.

Aztán láttam, hogy a gerincbetegek akkor járnak a legjobban, ha képzett, lényeglátó kolégákkal találkoznak.

Lehetőleg akkor, amikor MÉG nem betegek.


Ezért annak érdekében, hogy ezt a tudást együtt tudjuk tolmácsolni, 10 éve alapítottam a BGA-t.
BGA 2022 - "trendkívül" haladunk 3

Azonban amit a szakmánkban ma látok,
sok szempontból rosszabb, mint 10 éve


Hiába robog a kutatás, és ejti el számunkra a „kincseit”, mostanában a szakma mintha a 
„a minden mást” venné fel ezek helyett földről –  és azt csomagolná valamilyen moden terápiának tűnő, ellatinosított cukormázba.
 • Biológiailag értelmezhetelten hátterű „kezelésektől” hemzseg a fitness szakma.
  / hogy miért a fitness-nek akarnak mindenhol görcsösen terápiás formákat „eladni”, amikor a  fitnessnek a megelőzésben lenne a verhetetlen, és évről-évre erősödő pozíciója az rejtély, de ez egy másik téma… )
 • Szektákba verődve masszírozunk a „fasciát”… ( Ezzel persze nincs baj, mert a neuromoduláció kiváló gyorssegély bármilyen fájdalomra – mindegy milyen címkét is teszünk rá éppen – a baj azzal van, amikor azt akarjuk elhitetni a lelkes hallgatókkal, hogy az ilyesminek komoly tartós hatása lesz a szövetre. )

Nem is sorolom tovább…

 • Az alapokat – amire egy lényeglátó prevenciós folyamat, vagy egy rehabilitációs team-be való korrekt beilleszkedés épülhetne – viszont legtöbbször alig tanulhatunk – mert ez állítólag nem izgalmas és keveseket érdekel.

Nekem ez a tendencia szinte fáj, így 2022-ben a BGA-n kizárólag arra fókuszálunk, ami – bár ma tudom, hogy kevésbé trendi – de annál fontosabb:


A BETONSTABIL ALAPOKRA.

Azokra az erős bástyákra melyektől:

– tényleg hatékonyak tudunk lenni a munkánkban,
– képessé válunk változó körülmények között is alapos döntéseket hozni
– meg tudjuk különböztetni a „cukormázba tekert semmit” a kincsektől,
– a gyakorlati munka élettel és ÉRTLEMMEL telik meg.

és amit ma úgy érzem, hogy a jól marketingezett furcsaságok háttérzajában egyre nehezebb megtalálni. 
BGA 2022 - "trendkívül" haladunk 4


Mire számíthatsz – és mire abszolút nem
számíthatsz a BGA-tól 2022-ben:


Három újdonságra:

Eddig minden képzésem csak a „Gerinc és Jóga” vagy a „Gerinc és Fitness” alapképzésem után volt elvégezhető.
/ Ezeken a tanfolyamokon változatlanul szeretettel várok mindenkit továbbra is. /

Viszont 3 teljesen új „Champions are brilliant at basics” képzést nyitok meg,
melyek mostantól minden olyan kolléga számára nyitott lesz, aki nem riad meg egy kis „komolyságtól”:

1. MOZGÁSNEURÓ:

Az egyik ilyen a „MOZGÁSNEUROLÓGIA”
(Ez január 16-án indul újra)

3 képzést gyúrtam ebben egybe, és annyira fontosnak tartom az anyagát, hogy a legtöbb leckét 3-7 szer vettem fel, hogy biztosan követhető legyen. Úgy gondolom, hogy a benne elsajátított ismeretek robbantanak bármilyen prevenciós és terápiás munkát.

( ez egy kis szépítés volt: úgy gondolom, hogy ezen ismeretek nélkül komolytalan bármilyen ilyen munka. Fontos: nem azt mondtom, hogy ezt csak itt lehet megszerezni, mert ez nem igaz! Az internet és a világ szerencsére tele van jobbnál jobb minőségű, egyre könnyebben elérhető tudással – különösen igaz ez, ha értesz angolul. Én itt arra törekedtem, hogy egy nagyon erős struktúrában, és végtelenül érthető formában hoztam az amúgy nem kicsit összetett és bonyolult témakört.) 

/ a terület akkora hiány itthon, hogy a legelső csoportba már a kilövés előtt(!) 160 kolléga csatlakozott be /

BGA 2022 - "trendkívül" haladunk 5


2. ALKALMAZOTT BIOMECHANIKA: 

Áprilisban indul egy nagyon erős, elsősorban jógaoktatóknak és fitness instruktoroknak összeállított
„BIOMECHANIKA” képzésem:

Azt gondolom, hogy ez szintén egy elengethetetlen irány, mely nélkül  – akkor már nem udvariaskodok – szintén értelmezhetetlen számomra egy komolyabb prevenciós munka.

A biomechannikai tudás mutatja meg pl., hogy:

– miért guggol mindenki kicsit másképp,
– miért vezetheti a csípőprotézis felé ugyannak a jógapóznap a rendszeres gyakorlása az egyik vendéget, még a másiknál ugyanez a póz határozottan preventív erőt képvisel.
– miért izgalmas megközelítés, amikor szétnyílt hasizmot a linea albát „széthúzó” hasizmok gyakorlataival próbáljuk „zárni”
– stb…stb…/
képzés-BGA-anatómia

3. és majd év vége felé  lesz egy BGA-ANATÓMIA:

Ezt is olyan ugródeszkának szánom, ahonnan mélyre lehet merülni.

Ezek mind két hónapos, két naponta feldolgozandó leckékből álló, asztali képézések.
( mind olyan anyagok, melyeket képtelenség „lenyomi egyben” pár nap, akár pár hétvége alatt, mert túl sok a befogadni való infó, így részletekben, szisztematikusan haladunk. ) 


MIÉRT PONT EZ A HÁROM ÚJDONSÁG
KERÜLT BEVEZETÉSRE IDÉN? 


Azt gondolom, hogy az ezekkel tudok a legerősebben hozzájárulni ahhoz, hogy a végfelhasználó ( vendég / páciens / beteg ) ma a kollégáktól a legjobbat kaphassa.
De hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak:  a közös az, hogy az alapértékeinkből – bármerre kanyarodik is az üzlet vagy a terület világa – egy grammot nem engedünk.

Pontosan tudom, hogy a „fancytrendi dolgok csillogósra felületkezelt pr-valóságában” és az „álljon a nevem alatt minél több, jól hangzó továbbképzés rövidítése mert az menő” világában a  „dolgozzunk a stabil alapokon, hogy értelme is legyen annak, amit csinálunk” jellegű döntéseim miatt könnyen előfordulhat, hogy idén jóval kevesebb a hallgatónk lesz, de ez egy ilyen bicikli. Egyrészt a BGA vagy mosolyogva néz tükörbe – vagy sehogy, másrészt inkább 10 oroszlán, mint 1000 bárány.

BUÉK:
Máté

 

0 Shares
 • Kedves Máté!

  Már egy jó ideje figyelem munkásságod (sajnos) mint végfelhasználó :). Nagyon közérthető és kreatív laikusoknak is. Pont a covid kezdetén akartam volna (jó kifogás 🙂 ) a régóta (sajnos legalább 10 éve) fennálló nyaki és deréktáji porckorongsérvvel plusz azóta szegment instabilitással foglalkozni. Mivel az alap orvosi szolgáltatás szünetel(t), elmaradt a gyógytorna, illetve, ha lehetet volna menni, oltás ellenére nem mentem, mert nem akartam elkapni a covidot a nagyszülők védelme miatt is. Időközben Hollandiába költöztem, ahol nincs ADT és NMTP gyógytornász. Viszont láttam, hogy elkezdtél angol anyagot (pont a szegment instabilitásról) is készíteni. Szivesen megmutatnám az itteni gyógytornásznak, illetve, ha lesznek még anyagaid, szívesen látnám minden gericet illető témában.
  A napokban sajnos a gerincem teljesen felmondta a szolgálatot. Fekve sem tudtam fordulni, felülni, felegyenesedni állásban pedig végképp nem és a járás csigatempóban tyúklépésben is rohanásnak számitott elképesztő fájdalom mellett. De mivel kutyám van, muszály (ez nem jó szó, mert imádom) kivinni. Ez legalább mozgásban tart. Eddig napi 10 km volt a penzum egyenetlen talajon. A hétvégén a csípőm teljesen berotált magam alá, az izmok teljesen befeszültek. Most egyelőre fájdalom és gyulladáscsökkentőt kapok és várom a gyógytornászhoz az időpontot. Nagyon várom a szegment instabilitás 2. részt, hogy azzal felvértezve tudjak a gyógytornásszal haladni a gyógyulás felé.

 • Kedves Máté!
  Szuper, teljesen egyetertek, erdekel minden ujdonsag!
  ADT terapeuta képzés indul esetleg?
  Gyogytornaszkent ha NMPT instruktor kepzes is erdekelne melyik alapot valasszam, ha se fitness se jóga oktató nem vagyok?
  Koszonom!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >