Jóga és gerincsérv
Szerző: Bene Máté

Jóga és porckorongsérv – lehet e jógázni gerincsérvvel, és ha igen akkor hogyan?

 

Jógázni gerincsérvvel 1
A múlt héten négy olyan ember járt a Gerincszervizben, akik aktívan és rendszeresen jógáztak, majd egyik napról a másikra súlyos sérves tüneteik alakultak ki. Mint az MRI-n kiderült, határozottan nagy porckorongsérvet növesztettek az  évek során. Több hírlevél olvasónkban felmerült a kérdés, jó-e a jóga, lehet-e sérvesen jógázni, jelenthet-e segítséget a jóga a porckorongsérv kérdésében. Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre nézzük át a választ!

Mielőtt nekikezdenék a kérdés kifejtésébe, a  korrektség jegyében el kell mondanom, hogy én is jógaoktató voltam, és szívügyem képzéseket tartani  jógaoktatóknak gerinc témában. Ez a bejegyzés az Ő továbbképzésük is, de direkt úgy írtam meg, hogy mindenki Blogolvasó számára hasznos legyen, aki jógát oktat, vagy bármilyen egyéb mozgásos órát tart.

Jógázni gerincsérvvel 2

Ez után a kitérő után Lássuk a tényeket:

A jóga annak idején Indiában alakult ki, ahol még nem voltak székek. Aki járt Indiában, még ma is megtapasztalhatta, hogy a tipikus indiai vagy törökülésben, vagy egy fura két láb közé beguggoló pózban ül. Mindkét ülésmód jellegzetessége, hogy pont egyenletesen terheli a porckorongokat, így a nem modernizált indiai ember gerince nagyjából az ülő helyzetben is egyensúlyban van, ellentétben a mi tipikus széken ülő, görnyedő helyzetünkkel.

Dr.Vig Béla professzor Úr leírja a könyvében, hogy a jóga azok között alakult ki, akik tanítottak és írtak, illetve vallásos tevékenységet végeztek.

Ők fizikai aktivitást nem igazán folytattak, és a szellemi tevékenységüket egy idő után zavara a testük elgyengülése, megbetegedése. Ismerős? Mi is így vagyunk vele, csak mi az internet előtt, és az irodában “meditálunk”, de a lényeg ugyanaz: a mozgáshiány betegséget, tünetet okoz!

A jógi ennek a problémának a megoldására talált ki pár száz év alatt egy tökéletes testedzési formát, és mivel nem voltak olyan anatómiai ismeretei, mint ma nekünk, a logikája nem vihette félre úgy, mint sok mai terapeutát, és empirikus – önmegfigyelő módon egy tényleg csodálatos rendszer tudott kialakulni.

Összpontosítsunk a kérdés tárgyára, a gerincre:

A jóga gyakorlatai a gerincet  csavarja, hajlítja előre, oldalra, és hátra, tehát egyensúlyban minden irányba mozdítja azt.  Kimozgatják a csigolya közti ízületeket, és lazítják a medence körüli zsugorodni hajlamos izmokat, ami csodálatos…

DE!!!!!!

(és ez egy hatalamas DE, ez fogja megmagyarázni, miért van egyre több jógázó  páciensünk.)

A jóga az eredeti formájában mégis káros lehet a mi porckorongjainkra!

Mi nem Indiában élünk, hanem egész nap székeken ülünk. Azzal, hogy a napunk nagy részét ülve töltjük, a görnyedés miatt a csigolyáink elülső részeit tartjuk közelebb egymáshoz. Ez a helyzet folyamatosan feszíti kifelé a porckorongjainkat a sérves irányba, a gerinccsatorna felé.

Sajnos ma egy olyan ember, aki legalább 12 évet iskolába járt ( 8 általános és 4 év középiskola) már látens porckorongsérvesnek tekinthető! A gerinc mögötti szalagok az iskolai évek miatt többé kevésbé túlnyúlnak, a porckorongok magassága az üléskor megnövekedő fej súlya miatti túlterhelés következtében lecsökkent, és szinte biztos, hogy a porckorong rostos hátsó rétege gyengült. Akiről most írok, az mondjuk legyen Ő:

Jógázni gerincsérvvel 3

Ha őt látod egy jógaórán, akkor azt mondod, egy egészségtől kicsattanó , helyes fiatal nő épp tesz az egészségéért, igaz?

A tiszta kép érdekében tudni kell, hogy Ő harminc évesen, tizenhat év iskola, és hét év folyamatos irodai munka után már elég tisztességes porckorong degenerációval, lazább gerincszalagokkal, illetve gyengült porckorong rostrendszerrel rendelkezik.

Egy átlagos jógaórán nagyjából egyforma arányban fog gyakorolni előre, hátra, oldalra hajló, és rotációs gyakorlatokat.

Ettől nagyon jól fogja érezni magát a jóga után!

Ellazulnak és kellemesen megerősödnek az izmai. A gerincének a stabilitása ettől határozottan javulni kezd. Elviszi a barátnőit is, akik szintén jól érzik magukat. Kellemes lesz végezniük az előre hajló, és csavaró gyakorlatokat, hiszen ez finoman kifeszíti a porckorong lelapulása miatt irritált ízületi tokokat, és egy kellemes közérzetet fog kapni a jógától. Ha rendszeresen gyakorol, akkor a rotátor köpeny és a lapockazáró izomcsoportjai is megerősödnek,  és ennek a tartás javító hatásától ritkábban fog fájni a nyaka, esetleg elmúlnak a hátközépi, és lapockatáji enyhe fájdalmai, enyhülnek a már néha jelentkező migrénes tünetei…

DE!

Sajnos az ágyéki  – derékban lévő – porckorongjai, melyek  már eleve gyengültek voltak, amikor jógára érkezett,  gyakorlás közben igen nagy terhelésnek vannak kitéve! A jógaoktatók többsége az egyensúlyra törekszik, ezért azonos arányban gyakoroltatja a pózokat előre és hátra, és természetesen csavartatja is a gerincet, hiszen az indiai mesterek ezt így tanítják…

Csak épp mi széken ülünk egész nap, és nem törökülésben…

A jóga azáltal, hogy végigmegy az ízületek teljes mozgástartományán, igen drasztikusan ” nyúl hozzá” a porckorongokhoz. Ha a gerincet az oktató  azonos arányban gyakoroltatja előre és hátra, akkor ezáltal mintegy felerősíti a hétköznapok ülő helyzeteitől kialakult porckorong-károsodást, úgy, hogy a tanítvány ebből mit sem érez, csak akkor, amikor már baj van…

Természetesen a póz egyéb struktúrákra gyakorolt jótékony hatása megmarad, az izom ellazul, a kis feszültségcsomók feloldódnak, az ízületi tok irritációja megszűnik, ami jó, és részben korrigálja a fenti hibát, de a porckorong sajnos a.) nem érez b.) a leggyengébb láncszeme a gerincnek.c. a sérülése idővel magával hozz a többi struktúra sérülését!

Ha tudna szólni, akkor azt mondaná, köszönöm, egy nagyon jó, de nem  pontosan így kérem…Sajnos a porckorong azonban csak akkor szól, amikor már sérvesedett…

Jóga és gerincsérv

A képen látható jógás – ülő munkát végző lány két év nagyon kellemes jóga után egy nap fel fog hívni, és azt fogja mondani, amit a jógás betegek többsége:

„egy hónapja kezdődött minden tünetem, előtte sokat jógáztam, és semmi bajom nem volt, most viszont az MRI egy nagy sérvet mutat…Nem is értem, én vigyáztam a gerincemre…A jógák is olyan jól estek…”

Persze, mert a porckorongban nincsenek érző idegek, a túlterheléséről már csak akkor kapunk fájdalom képében információt, ha az hozzáér valamihez. ( a mögötte lévő szalaghoz, vagy a gyökhöz)

A jóga tehát nem a gerincbetegségeket és a sérvet gyógyító csodaszer, sőt, rosszul gyakorolva  sokat árthat! Sajnos az oktatók többsége a legjobb szándékuk ellenére sincs tisztában azzal, hogy mit kellene csinálni egy sérves emberrel, vagy éppen hogyan lehetne megelőzni a sérv kialakulását. Amíg például egy világszerte elterjedt jógarendszer alkotója azt tanítja, hogy a sérvet csavarásokkal és előre hajlásokkal lehet gyógyítani – minden porckorong hírlevél olvasó tudja, hogy ez mekkora súlyos tévedés- addig a tanítványaiknak – a mi oktatóinknak – nincs sok esélye és lehetősége  hiteles  forrásból megtanulni, mit szabad egy sérves emberrel tenni!

Pedig a jóga nagyon jó is lehetne, pont azért, mert nagyon erősen “nyúl hozzá” a porckorongokhoz! Mégpedig akkor, ha adaptálnánk a mai és nyugati körülményekre, és felhasználnánk egy olyan mozgásterápiás eszközként, ami pont azokat a káros hatásokat ellensúlyozza/kompenzálja melyek a hétköznapokban, esetleg a sportmozgásaink során érnek!

Ez esetben a jóga briliáns lehet!

Nézzük, hogyan érdemes jógázni, hogy a porckorongra gyakorolt jótékony hatásait is élvezhessük:

a.) Jóga egészséges – tünetmentes- emberek számára:

1. Ha ülő munkát  végzel, akkor az előre hajló pózaid aránya legyen elenyészően kisebb, mint a homorító, kobra típusú gyakorlatoké!

– Az előre hajlás mindenképp jól esik, és néha tényleg szükséges is, hisze ki kell lazítani a hátizmokat, átmozgatni a háti fasciákat! Távolítja az ízfelszíneket, ami kellemes megkönnyebbüléssel jár, de erősen terheli a porckorongokat.

( ha érdekel ennek a miértje, utánaolvashatsz a porckorong.hu tudástárában) Ezeket a gyakorlatokat helyettesítsd nyújtózkodásokkal, ahol a gerincet tengely irányban nyújtod. ( az ingyen letölthető ebook végén két ilyet is találsz)

Az előre hajlások  arányának a radikális csökkentéséve a jóga káros vonatkozásainak a nagy részét már meg is szüntetted, de ezt a változtatást mindenképp érdemes megtenned, ha ülve töltöd a napjaid nagy részét! Sokkal érdemesebb olyan előre hajlásokat gyakorolni, ahol kicsi az erőkat, és a test súlya nem a „gerincen lóg”. ( pl. négykézlábas, sarkon ülő gyakorlatok)

b.) Hanyagold a túl erős csavarásokat:

A csavarás azért esik olyan jól, mert az ágyéki gerinc ízületi felszínei úgy állnak, hogy ha tekered a gerinced, akkor az egy erős belső nyújtózkodásként jelentkezik, ami kellemesen kifeszíti a szalagokat, és megnyújtja az ízületi tokot.  De tudnod kell, hogy közben erős feszültséget gerjeszt a porckorong azon részén, amit az egész napos ülés is terhel. Ez rövid távon, ellengyakorlatok mellett teljesen rendben van, de semmiképp se vidd túlzásba!

Jógázni gerincsérvvel 4Amit mindenképp:

Homorítások, kobra típusú gyakorlatok:

Ezek a gyakorlatok az olyan egészséges, ámde látens sérves emberek gyógyítója lehet, mint a képen látható fiatal nő! A csigolyatestek hátsó részének összenyomásával a jóga pont azt a hatást éri el, mint a McKenzie torna: a kiboltosító erőt kompenzálja, a porckorongot centralizálja. A jóga ellenben tovább megy: megfeszíti az izmokat a homorított két csigolya közti terület felett, ezzel meg is erősíti, stabilizálja a sérült – vagy látens sérült- szegmentet! Ebben a jelentősége a jógának hatalmas lehet, hiszen a stabilitás nem annyira erő, mint inkább kontroll kérdése, és ezt a koncentrációval végrehajtott kifinomult jógagyakorlatok sokkal jobban képesek megtenni, mint a a gyógytornás “emeld fel az ellentétes kezed lábad” típusú megfelelői!

Jóga tünetekkel rendelkező porckorongsérveseknek:

Vigyázz a jógával! Túl erősen nyúl hozzá a porckorongokhoz a jóga gyakorlatrendszere, és nagyon kevés oktatónak van olyan szintű tudása, hogy felelősen be merjen vállalni egy gerincsérves embert egy csoportórán, vagy egyéni foglalkozáson.

Ha nagy szerelmed a jóga, és sérvesen is gyakorolni szeretnéd, akkor a következőkre figyelj:

1. Ha sérved van, és a homorítás lábba, fartájékba sugárzó fájdalmat okoz, akkor sajnos a jóga nem tud segíteni Neked.

2. A gerincet erősen „meghúzó” előre hajoló testhelyzeteket hagyd ki!

3. Sose csavarj a sérveddel, zsibbadós lábaddal ellentétes irányba! ( ha a bal lábad zsibbad, ne rotálj jobbra!)

4. Ha jól esnek a kora típusú gyakorlatok, csináld őket bátran!!!

5. HA BÁRMI FÁJ , azt hagyd ki!
A fájdalom gerinc téren MINDIG egy szövet károsodásának a jele! Ha bármi lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást, diszkomfort érzést okoz, akkor ne csináld, és kerüld el azt az oktatót, aki fájdalmas mozdulatok végrehajtására biztat!

4 Shares
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>