NMPT Instruktorképzés

(Natural Movement Pattern Trainer)
Időpont: 2024. április 6-7-8-9.
Eötvös 10 Kulturális Központ

NMPT

Az instruktorképzés kizárólag az alapképzésen
- Gerinc és Fitness v. Gerinc és Jóga -
részt vett kollégák számára nyitott. 


Akkor érdemes végigolvasnod az NMPT leírását, ha már végzett edző/jógaoktató vagy, és részt akarsz venni egy komolyabb gerincprevenciós küldetésben.


Biztos észrevetted, hogy ma szinte mindenki gerincbeteg lesz.

Az ismerősi körünk sérvesekkel, gerincproblémákkal van tele.

A gyerekek a szüleik telefonján lógva lesznek 7 éves korukra már tartáshibásak.

Az emberi test - főképp az idegrendszer - mindenhez gyorsan alkalmazkodik.

Akkor is, ha ez esetleg nem jó nekünk.

 • A monitor miatt például nagyon gyorsan előre helyeződik a fej, mert a nyak hátsó lágyrészei, szalagjai vagy zsugorodni kezdenek ( ez a látszat ellenére a ritkább ) vagy az idegrendszer 
  "megszokja" az ezzel járó izomműködést. 
 • Ettől előre kerül a súlypont, amit a medence előre tolásával automatikusan kompenzál a test.
  ( anterior pelvic shift )
 • Ettől viszont közelebb kerülnek az ágyéki csigolyákat összekötő kisízületi felszínek, ami reflexesen kivált egy izom túltónust. ( m.multifidus)
 • A feszülő izmok melletti rostok így túlműködésre kényszerülnek, az ellenpárajaik pedig az izmok fordított beidegzés miatt egyre kevésbé lesznek aktívak. 

Az idegrendszer így egyre jobban kénytelen új izmokat behívni, új mintákat kialakítani arra, hogy hogyan használja a testet. Persze a természetestől egyre jobban távolodó mozgásminták egyre jobban terhelik az ízületeket, és újabb és újabb rossz mintákat kényszerül kialakítani.

NMPT instruktor képzés 1


Többek között ettől leszünk szép lassan, pár tíz év leforgása
alatt gerincfájdalmakkal tele.

Ezeknek a fájdalmaknak egy részét placébó jelleggű látszatkezelésekkel javítgatjuk, vagy a képalkotó eljárásokon látható degenerációk következményének tekintjük ( ritkán azok ). Pedig ennek a folyamatnak a legnagyobb része megelőzhető lenne, ha az ember jóval a gerinces tüneteinek kialakulása előtt elmenne valakihez, aki felismeri ezeket a mintákat és - az egyszerűség kedvéért most IT-s szóhasználattal - időben törli ill. "újraprogramozza" őket.

Viszont amíg nem fáj, addig az ember abszolút nem foglalkozik a csigolyák helyzetét biztosító minták kijavításával...

... viszont sportolni sportol,
... jógázni rendszeresen jár....

Ahol ha egy szakértő szemmel néző, a korrekció lehetőségeit pontosan ismerő instruktorral találkozna, akkor ő segíteni tudna megfordítani a folyamatot, még MIELŐTT a betegség vagy fájdalom kialakul. A szép az, hogy ez a szakértő szem lehetsz Te is. 

A szereped így edzőként  / sportoktatóként / jógaoktatóként a megelőzésben óriási lehet.

BGAalapképzés

Az NMPT-n a célom, hogy ebben a szellemben a prevenció csúcsát képviseld!
 

Hogyan néz ki és miben más egy NMPT óra?


Az instruktorok két utat választhatnak: 

1. NMPT alapú óra:

 • Ebben az esetben az oktató a saját stílusát/sportját oktatja, de beleteszi az NMPT mozgásminta korrekciós moduljait. ( Bármilyen fitness vagy jóga irányzat esetén ez
  könnyen és logikusan megtehető. )
   
 • Az ilyen instruktor a modern életmód mellett a gerinc szempontjából káros gyakorlatokat 100%-ban kihagyja.

 •  Emellett fixen beépíthető korrekciós sorozatokat sajátít el, melyeket óratípusától függően saját testsúllyal, súlyzóval, funkcionális gyakorlatokkal beiktathat az órájába.

 • Ezek a modulok speciálisan összeállított gyakorlatok, melyek mind a kóros reflexek leépítésével a helyes mozgásminták újratanítását, a kóros együttműködések törlését szolgálják.

A képzés nagy része ezen korrekciós modulok oktatásmódszertanából,
begyakorlásából, működtetésének elsajátításából áll.  


( A korrekciós modulok segítségével az idegrendszer és az izmok működési sorrendjének újrahangolásával nagyon hatékony, célzott prevenciós munkát tudunk végezni.

Ez a megoldás hatékonyan illeszthető szinte az összes jógastílussal, Pilatessel, konditermi vagy személyi edzéssel kombinálva. ) 


2. "TISZTA" NMPT:  


Az NMPT gyakorlatsora önmagában is kitölthet egy teljes órát. NMPT instruktorként magánórán, vagy csoportban is óriási segítséget tudsz nyújtani a vendégek a prevenciójában, ill. erős kollégája lehetsz az ADT terapeutáknak, akik mielőbb egy NMPT-hez szeretnék irányítani a már gyógyult betegeiket, hogy az eredményt tartósan is megtarthassák.

Ebben az esetben az órád "csak" az NMPT-ből áll, és így az összes mozdulat "belefér" az időbe.

A célom az, hogy egy viszonylag limitált NMPT gyakorlás után az emberek ( volt ADT-s betegek) a leghamarabb a sportba, jógába vezethetők legyenek, és így már egy tisztább mintával, pontosabb testtudattal gyakorolhassák az.
AZ NMPT instruktornak a következőket kell teljesíteni:

- Elkészíteni egy NMPT instruktori vizsgaórát. Ezt közösen elemezzük ki, így mindenki tanul mindenki órájából. 

/ aki NMPT instruktor lesz, annak már nem kell oldalakon át sorolnia a tucatnyi képzést, amin korábban járt,  mert mindenki tudni fogja, hogy amit csinál, annak súlya van. /   

- Évente részt venni az NMPT szakmai továbbképzéseink egyikén a regisztrációja megőrzéséhez. Ennek a költségét egy baráti éves tagdíj fedezi. Ez ma / az NMPT indulása óta változatlanul / havi 2800.Ft. 

Kit várunk a képzésen: 

 • Azokat a már végzett, gyakorló edző kollégákat, akik nálam bármelyik alaptanfolyamot elvégezték (jóga v. fitness) 

  / Ez nem helyettesíthető semmilyen egyéb végzettséggel,
  mert az NMPT az ott megismert koncepcióra épül, kérem ilyen jellegű kérdést
  ne írjatok: az alapképzés nem kihagyható. /

 • Akik vonzódnak a gondolkodva óratartáshoz – pontosan tudni akarják, hogy kinél, mit és miért gyakoroltatnak.

 • Akik egy teljesen modern, minden mástól eltérő, végtelenül gyakorlatias prevenciós
  rendszert szeretnének elsajátítani - amiben ráadásul nincs egy felesleges mozdulat, így
  bármilyen rendszerrel együtt működtethető.

 • Aki elfogadja, hogy a képzésen való részvételével nem csak egy új képzést, vagy tanfolyamot végez el, hanem a sikeres vizsga letétele után részt vállalnak a küldetésünkben, és tagjai lesznek a közösségünknek, akik a gerincbetegségek elleni küzdelemben aktívan részt vesznek.

Instruktorként a feladatotok komolyabb lesz, mint bármikor, mert a talán az első olyan társadalomban élünk, ami egyáltalán nem adja meg a gyerekeknek azokat a mozgásokat, melyek a helyes gerincgörbületek kialakulásához szükségesek, így óriási problémák megjelenése előtt állunk pár évvel...

... viszont a tudásotok is átlag felett fog állni, mert egy olyan rendszert tanulhatsz meg, ami gondolkodásmódjában és felfogásában is különleges. 


Mikor jobb, ha nem jössz el:


 • AZ NMPT egy nagyon céltudatos edzés, mely a testből igyekszik kivenni azokat a rossz működéseket, melyek a későbbi degenerációk / fájdalmak előidézésében részt vesznek. A képzés így egy nagyon erős prevenciós tudást ad, ami az edzői / jógaoktatói végzettségre épül.

  Nagyon szeretném elkerülni viszont, hogy a tanfolyam elvégzése után NMPT edzőként bárki gerincbetegek terápiájára, kezelésére vonatkozó megnyilvánulásokat tegyen, mert az NMPT egyértelműen másról szól.

  Aki hajlamos orvosi vagy gyógytornász/ masszázs-mozgásterapeuta végzettség nélkül ilyesmit csinálni, jobb ha más képzést választ. / tudom sok helyen erőltetik az ilyesmit - de az ilyesmitől elhatárolódom, így ha végzettség nélküli gyógyító akarsz lenni, nem az NMPT a te utad / Viszont nagyon erős együttműködésünk van az ADT-s gyógytornászokkal és orvosokkal, akikre bármikor lehet számítani, ha olyan vendég keresne meg, akinek érdemes az edzés előtt még mozgásterápiát végeznie.  

 • Az NMPT nagyon egyszerű rendszer, de nagyon mélyre vezet. A képzés elvégzése után bele kell merülni, magadon is gyakorolni, megadni magadnak az időt, hogy a szemed meglássa, a kezed megérezze a korrekciókat, a csigolyák finom mozgását.  Pár órára érdemes elmenni egymáshoz is, hogy ez a skill fejlődjön. Ha tudod magadról, hogy "training junkie" vagy, aki szeret minden továbbképzésre elmenni / minden képzést elvégezni, de utána nem foglalkozik vele, akkor ez szintén nem a te tanfolyamod.
NMPT instruktor képzés 2

Amit a képzés ad:

 • Mindenek előtt egy nagyon modern, alkalmazható, teljesen egyéni GYAKORLATI tudást.
 • A mozgásos szakma naprakész modern és tudományos ismereteit.
  ( tudom mindenhol ezt állítják, de amíg a szakmánk jellemzően "fasciát mobilizál", "core-t erősít" és "hengerez/flossingol/tape-el - addig érdemes ezt a mondatot különösen  kihangosítani.)

 • Abban az esetben, ha NMPT instruktor leszel, a porckorong.hu-ra való felkerülésre is van lehetőség.

 • NMPT-n végzett kollégák számára az NMPT instruktorok szövetségében folyamatos szakmai konzultációt, építő párbeszédet, szakmai fejlődést és támogatást biztosítunk - röviden: egy olyan egómentes, építő szakmai közösséget, ahol bátran kérdezhetsz, szakmázhatsz, fejlődhetsz... Azt gondolom, hogy ez is ritka manapság.  

Amit kérek:

 • Mivel a porckorong.hu teljes mellszélességgel az  NMPT mögött áll, fontos számomra, hogy az instruktorok profik legyenek. Ezért vállalják, hogy évente minimum egy - de lehetőleg minél több -  instruktori találkozón rész vesznek és követik a szövetségben zajló szakmai kommunikációt. ( a találkozók ingyenesek - eddig mindig Budapesten volt )

  Így tudjuk biztosítani, hogy az NMPT híre és ereje tartósan a porckorong.hu–hoz méltó legyen.

A képzés ára: 179.970 Ft

Ha most jelentkezel, akkor 49.970 Ft regisztrációs díjat fogsz fizetni bankkártyával. Ez természetesen a képzés díjából levonódik, annak a része. A fennmaradó részt a képzés helyszínén, a workshop első napján kell majd készpénzben rendezned.

Helyszíne:

Eötvös 10 Kulturális Központ (  az Oktogonhoz nagyon közel )

Időpontja: 
2024 április 6-7-8-9. 

Fontos: az NMPT képzésen KIZÁRÓLAG az alaptanfolyamom valamelyikén - jóga/fitness - korábban részt vett kollégák vehetnek részt. Ez alól semmilyen egyéb tanfolyam, tapasztalat, végzettség vagy képzettség nem jelent kivételt - kérlek ha nem végeztél nálam korábban az alapon - vagy nincs regisztrációd egy NMPT előtti aktuális alapképzésre, akkor ne jelentkezz, mert csak egy felesleges adminisztratív kört futunk.

( elkerülendő a további ilyen jellegű leveleket: a fentiek egyedül akkor nem érvényesek, ha Te vagy maga Yoda mester, de mivel ő az elsők között végezte el az alapot így a dolog tárgytalan... ) 

NMPT instruktor képzés 3
>