BGA GERINC HALADÓ 

Budapest
2022. november 19-20.
Duna Pláza - Aréna Fitness 

Ezt a képzést csak három évente tartom
- és a "friss csemegét" hozom benne az elmúlt időszak szakmai újdonságairól.

Gerincterápiás képzés haladó 1

A haladó tanfolyamom továbbvisszük a Gerinc és Jóga / Gerinc és Fitness
képzésed gondolatvonalát, és a "big picture" után belépünk a finomabb részletek világába. 

Gerincterápiás képzés haladó 2

A cél, hogy az újabb együtt töltött hétvége végére még kiterjedtebb, még biztosabb tudással köszönjünk el vasárnap este - egy csomó olyan új ismerettel, amivel még pontosabbá válik a látásod és biztosabbá a célzásod - bármi is a módszered. 

A 2022-es "BGA HALADÓ" főbb témaköreiből:


1. Mit jelentenek a tünetek?


- Milyen egy korrekt anamnézisfelvétel?
- Mit jelent az, amit a vendég mond, érez, csinál?
- Mit jelent, ahogy mozog.

 
...és milyen kontextusban jelent bármit is mindez?

Közülük mit vehetünk véresen komolyan, mit tekinthetünk utalásnak és mit ne
vegyünk komolyan egyáltalán - annak ellenére se , hogy -  tévesen - sokszor még túlhangsúlyozottak a szakmában. 

A "mit jelentenek a tünetek" rész után nem csak a vendéget fogod sokkal pontosabban látni, de az is:

- hogyan ver át a saját szemed "testolvasáskor" - mert rendszeresen megteszi...
- miért inkább a "szakmai hiteded" látod bele a vendégbe mint fordítva,
- hogyan vezethet vastagon félre az aktuális "csodadivatok palpációja"

és mi az, aminek tényleg súlya és jelentősége van egy olyan döntéshozatali folymatban
ami egy valóban hatékony prevencióhoz vezet.  


Hadd ne álszerénykedjek: szerintem kizárólag ezért a részért is megérné eljönni...
...és ezen a hétvégén ez csak a bemelegítés lesz.  


2. Funkcionális tesztek
+ ezek „láthatatlan” órába épített változatai


- Tudod, hogyan tesztelhető a spondylolisthesis, egy Modic degeneráció okozta tünet, ill. hogy ezeknek a teszteknek a megbízhatósága mekkora - azaz mennyire lehet építeni rájuk egy órán?
 
- Hogy egy rotációs mechanizmussal kialakuló sérves ember esetén a lig. iliolumbale jó eséllyel inkább "hosszabb" vagy "rövidebb" alkatilag?

- és azt, hogy ez mikor és kinél lehet fontos döntést befolyásoló tényező egy porckorongsérves ember  rehabilitációjában? 
( mert nagyon fontos - és figyeld meg, hogy szó nincs erről a szakmában!)  

...és ez csak pár dolog azok közül, amiket át fogunk venni ebben a kérdéskörben.

Végig fogjuk járni a gerinc alkatrészeit, és annyi provokációs tesztet végignézünk egymáson amennyit csak lehet - sok lesz közülük az újdonság, és természetesen mindent továbbgondolunk, hogy az órában hogyan alkalmazhatók a tanultak. 


 

3. Gyerekek tartáshibáinak oka és egyre gyakoribb gerincproblémái 
+ ezek prevenciója, a lordózis visszaállításának gyakorlati

technikái, stb...


Itt egy picit más szemléletre tesszük majd a fókuszt, mert  a gerinc állását, görbületeit a tipikus mainstream elképzeléssel ellentétben nem elsősorban az izmok ereje határozza meg, és még csak nem is az agyonhypeolt mobilitás a lényeg. 

( nem árt erősnek és rugalmasnak lenni, de közel nem elég,
és közel sem ez a legfontosabb...)

Sokkal nagyobb mértékben és sokkal több eszközzel tudunk hatni erre a kérdésre, ha kicsit nyitunk a fókuszunkon, és észrevesszük, hogy mennyi minden mást is adhatnak az óráink a ma gyerekeinek és embereinek.

Ezen a téren viszont nagyon nem mindegy, hogy mit ábrázol a térképünk, mennyi mindent látunk meg abból, amire nézünk, és milyen szemlélettel adjuk át a gyakorlatokag a vendgének!

A gyerekeket érő rossz hatások kompenzálásában oktatóként sokkal többet tudsz segíteni - már abban az esetben, ha nem az általában számukra "vérunalmas" és legtöbb paraméterében rég túlhaladott gerinciskolákat toljuk át rajtuk, hanem felismerjük, hogy mi a nyaki és ágyéki lordózisok valódi ellenségei és legjobb barátai. 

Ha ezeket észre tudjuk venni, akkor hirtelen nagyságrendekkel több eszközünk lesz a megőrzésükre - és a helyes görbületek visszállítására - ezen pedig megtanuljuk, hogy miért múlik nagyon sok szempontból sok. 

Itt is egy sor praktikus technikát és gyakorlatsort nézünk át - melyek egyébként kivétel nélkül a felnőttek esetében is használhatók.

4. És ha már felnőttek:   

 • Átvesszük az idősek gerinc és ízületi problémáinak fő prevenciós elveit, és belenézünk a csontritkulás hátterébe és a csontritkulásos törések megelőzésének irányelveibe a fiatalok és az idősek óráin…
 • Kipróbálunk manuális technikákat és korrekciók a gerinc "felszabadítására" - és közben persze megbeszéljük, hogy ezeknek mi a hatásmechanizmusa és hol vannak a limitációi. 
  ( nem - itt nem hívjuk ezeket divatos de fals módon fasciatechnikának, mert nem azok - neuromodulációk, melyekről megmutatom miért és mikor hasznosak, mi fontos és mi abszolút elengedhető belőlük.  ) 
 • Kicsit tovább megyünk a diagnózisok értelmezésével.

  Mit jelent, ha a vendégnek grad II-es lysise, retrolisthesise, sacralisatiója van? Mikor mire kell figyelni, mikor kell inkább orvoshoz/gyógytornászhoz küldeni, mennyire terhelhető a fenti problémákkal rendelkező ember? Milyen pózokat kell kihagyni, és milyen gyakorlatokat érdemes végeztetni Vele? Mit jelentenek klasszikus MRI elváltozások, hogyan néznek ki, miért úgy néznek ki, ez hogy vonatkozik az óráinkra, stb...
 • és még rengeteg dolog - ha ez a képzés érdekel, akkor ismerjük már egymást - így pontosan tudod, hogy úgyis rengeteg minden elő fog fordulni a képzésen, ami itt egyáltalán nem sorolódott fel. 🙂  


  Szóval komoly kis képzés lesz - rengeteg hozzáadott értékkel és gyakorlati tudással - az előző 
  tanfolyamodra építve. 

Helyszín: Duna Pláza  - Aréna Fitness
Időpont: 2022 november 19-20
A képzés ára: 59.970 Ft. 

FONTOS:
 
KIZÁRÓLAG A "GERINC ÉS JÓGA" ILL. "A GERINC ÉS FITNESS" KORÁBBI RÉSZTVEVŐI
SZÁMÁRA NYITOTT A HALADÓ TANFOLYAM
( Ha nem vettél részt ezek valamelyikén, kérem NE jelentkezz ide! )

Rengeteg gerinces képzést végeztem mindenhol, de a BGA alapot spec. nem. Azért jöhetek? 

Sajnos nem - és kérem ez ügyben ne írj levelet, mert egyetlen esetben tennék kivételt, ha Te lennél Yoda mester - csak ő az első között járt a BGA alapon, így a dolog eleve tárgytalan.  

Hogy tervezzek, milyen lesz az időbeosztás? 

CTRL-C + CTRL-V pont úgy, mint az alapon volt. Szombaton 10-17, vasárnap 9-16:30. 

 

Mennyi lesz az elmélet - gyakorlat aránya? 

Ismerjük egymást, így tudod, hogy az a véleményem, hogy ezt a két dolgot hatalmas hiba szétválasztani, mert ha látod a mátrixot, akkor minden gyakorlat a tiéd. Ettől függetlenül itt most nagyon sok mindent gyakorlatokon keresztül nézünk át - a gyerektémakört végig, a teszteket szintén, a tünetek elemzését döntd el Te, hogy elméletnek vagy gyakorlatnak tekinted...( ne aggódj: baromi pörgős, élő anyagot viszel majd haza ) 

 

Mit kell hozni?  

Az ALAPON kapott BGA-s mappád, egy tollat és most hozz "játszóruhát", mert sokat fogunk mozgolódni és tesztelgetni. Leizzadós dolgokat nem csinálunk, de könnyű gyakorlatsorokat igen.  

 

Mennyi újdonságot fog adni? 

Nagyon röviden: rengeteget. 

 

Régen már végeztem haladót, ez ugyanaz? 

Nem, teljesen más lesz. Ez a képzés három évente kerül megrendezésre, és mindig a szakma újdonságait, külföldi konferenciáinak tanulságait, szakmai tapasztalatait foglalja össze.

Ha voltál már Haladón, akkor is biztos lehetsz benne, hogy a képzés az első betűtől az utolsóig teljesen más lesz, így akkor is nyugodtan gyere, mert sok hasznos dolgot fog adni. 

 
>