BGA GERINC HALADÓ 

Budapest Eötvös 10.
2024. március 2-3. 

Ezt a képzést elég ritkán tartom
- és mindig a "friss csemegét" hozom benne az elmúlt időszak
szakmai újdonságairól.

Gerincterápiás képzés haladó 1

A haladó tanfolyamom továbbvisszük a Gerinc és Jóga / Gerinc és Fitness
képzésed gondolatvonalát, és a "big picture" után belépünk a finomabb részletek világába. 

Gerincterápiás képzés haladó 2

A cél, hogy az újabb együtt töltött hétvége végére még kiterjedtebb, még biztosabb tudással köszönjünk el vasárnap este - egy csomó olyan új ismerettel, amivel még pontosabbá válik a látásod és biztosabbá a célzásod - bármi is a módszered. 

A 2024-es "BGA HALADÓ" főbb témaköreiből:


1. Mit jelentenek a tünetek?

- Milyen egy korrekt anamnézisfelvétel - és hogy csináljuk még jobban?
- Mit jelent az, amit a vendég a tüneteiről mond, amit érez,  és amit csinál?
- Mit jelent, ahogy mozog?


...és milyen kontextusban jelent bármit is mindez?

Közülük mit vehetünk "véresen komolyan", mit tekinthetünk utalásnak és mit ne
vegyünk komolyan egyáltalán - annak ellenére se , hogy -  tévesen - sokszor még túlhangsúlyozottak a szakmában. 


Gerincterápiás képzés haladó 3A "mit jelentenek a tünetek" rész után nem csak a vendéget 
fogod sokkal pontosabban látni, de az is:


- hogyan ver át a saját szemed "testolvasáskor" - mert rendszeresen megteszi...
- miért inkább a "szakmai hiteded" látod bele a vendégbe mint fordítva,
- hogyan vezethet vastagon félre az aktuális "csodadivatok palpációja vagy mozgásminta szűrése."

 és mi az, aminek tényleg súlya és jelentősége van egy olyan döntéshozatali folyamatban
ami egy valóban hatékony prevencióhoz vezet.  


Hadd ne álszerénykedjek: szerintem kizárólag ezért a részért is megérné eljönni...
...és ezen a hétvégén ez csak a bemelegítés lesz.  


2. Funkcionális tesztek 
+ ezek „láthatatlan” órába épített változatai:


- Tudod, hogyan tesztelhető a spondylolisthesis, egy Modic degeneráció okozta tünet,
ill. hogy ezeknek a teszteknek a megbízhatósága mekkora - azaz mennyire lehet építeni rájuk egy órán?
 
- Hogy egy rotációs mechanizmussal kialakuló sérves ember esetén a lig. iliolumbale jó

eséllyel inkább "hosszabb" vagy "rövidebb" alkatilag?

- és azt, hogy ez mikor és kinél lehet fontos döntést befolyásoló tényező egy porckorongsérves

ember  rehabilitációjában? ( mert nagyon fontos - és figyeld meg, hogy szó nincs erről a
 szakmában!)  

...és ez csak pár dolog azok közül, amiket át fogunk venni ebben a kérdéskörben.

Végig fogjuk járni a gerinc alkatrészeit, és annyi provokációs tesztet végignézünk egymáson amennyit csak lehet érdemes - sok lesz közülük az újdonság, és természetesen mindent továbbgondolunk, hogy az óráidban hogyan alkalmazhatók az itt tanultak. 

Gerincterápiás képzés haladó 4


3. A tartáshibák oka és ezek prevenciója, a lordózis
visszaállításának gyakorlati technikái, stb...


Itt egy picit más szemléletre tesszük majd a fókuszt, mert  a gerinc állását, görbületeit a tipikus mainstream elképzeléssel ellentétben nem elsősorban az izmok ereje határozza meg, és még csak nem is az agyon-hypeolt mobilitás a lényeg. 

( nem árt erősnek és rugalmasnak lenni, de közel nem elég - és közel sem ez a legfontosabb...)

Sokkal nagyobb mértékben és sokkal több eszközzel tudunk hatni erre a kérdésre, ha kicsit nyitunk a fókuszunkon, és észrevesszük, hogy mennyi minden mást is adhatnak az óráink a ma gyerekeinek és embereinek.

Ezen a téren viszont nagyon nem mindegy, hogy mit ábrázol a térképünk, mennyi mindent látunk meg abból, amire nézünk, és milyen szemlélettel adjuk át a gyakorlatokat a vendégének!

 
A gyerekeket és felnőtteket érő rossz hatások kompenzálásában oktatóként sokkal többet tudsz segíteni - már abban az esetben, ha nem az általában számukra "vérunalmas" és legtöbb paraméterében rég túlhaladott gerinciskolákat toljuk át rajtuk, hanem felismerjük, hogy mi a nyaki és ágyéki lordózisok valódi ellenségei és legjobb barátai. 

Ha ezeket észre tudjuk venni, akkor hirtelen nagyságrendekkel több eszközünk lesz a megőrzésükre - és a helyes görbületek visszállítására - ezen pedig megtanuljuk, hogy miért múlik nagyon sok szempontból sok. 

Itt is egy sor praktikus technikát és gyakorlatsort nézünk át - melyek egyébként kivétel nélkül a felnőttek esetében is használhatók.

4. És ha már felnőttek:   

Gerincterápiás képzés haladó 5
 • Átvesszük az idősek gerinc és ízületi problémáinak fő prevenciós elveit, és belenézünk a csontritkulás hátterébe és a csontritkulásos törések megelőzésének irányelveibe a fiatalok és az idősek óráin…
 • Kipróbálunk manuális technikákat és korrekciók a gerinc "felszabadítására" - és közben persze megbeszéljük, hogy ezeknek mi a hatásmechanizmusa és hol vannak a limitációi. 
  ( nem - itt nem hívjuk ezeket divatos de fals módon fasciatechnikának, mert nem azok - tiszta neuromodulációk, melyekről megmutatom miért és mikor hasznosak, mi fontos és mi abszolút elengedhető belőlük.  ) 
 • Kicsit tovább megyünk a diagnózisok értelmezésével.

  Mit jelent, ha a vendégnek Grad II-es lysise, retrolisthesise, sacralisatiója van? Mikor mire kell figyelni, mikor kell inkább orvoshoz/gyógytornászhoz küldeni, mennyire terhelhető a fenti problémákkal rendelkező ember? Milyen pózokat kell kihagyni, és milyen gyakorlatokat érdemes végeztetni Vele? Mit jelentenek klasszikus MRI elváltozások, hogyan néznek ki, miért úgy néznek ki, ez hogy vonatkozik az óráinkra, stb...
 • és még rengeteg dolog - ha ez a képzés érdekel, akkor ismerjük már egymást - így pontosan tudod, hogy úgyis rengeteg minden elő fog fordulni a képzésen, ami itt egyáltalán nem sorolódott fel. 🙂  


  Szóval komoly kis képzés lesz - rengeteg hozzáadott értékkel és gyakorlati tudással - az előző 
  tanfolyamodra építve. 

off.: A teljes transzparencia jegyében: a videóban említett 3 évnél most hamarabb jött össze az anyag, így kivételesen "csak" 1,5 év telik el az előző Haladó óta - 2022 novembere és 2019 októbere voltak az előző alkalmak. Ami viszont fontos: az elég direkt  "ritkán elérhető" utalás távolról sem valamiféle mesterségesen generált, idióta FOMO marketing - sajnos nyers tény, amivel ha motivált vagy, akkor érdemes számolni. / Sajnos idén viszonylag kevés a férőhelyünk is - most az Eötvös foglalkoztató termében leszünk, így 25 fő az erős max. - ezért gondolom úgy, hogy ha tényleg motivált vagy - máskülönben ide nem érdemes csatlakozni  - akkor hasznos tudni ezekről a paraméterekről./ 

Helyszín: Eötvös 10 Kulturális Központ

Időpont: 2024 március 2-3.

/ Minden praktikus paraméter az "Alappal" azonos: szombaton 10-kor vasárnap 9-kor kezdünk és kb. fél 5-5-ig leszünk mindkét nap. / 

A képzés ára: 59.970 Ft. 

Gerincterápiás képzés haladó 6


FONTOS:
 
KIZÁRÓLAG A "GERINC ÉS JÓGA" ILL. "A GERINC ÉS FITNESS" KORÁBBI RÉSZTVEVŐI
SZÁMÁRA NYITOTT A HALADÓ TANFOLYAM
( Ha nem vettél részt ezek valamelyikén, kérem NE jelentkezz ide! )

Rengeteg gerinces képzést végeztem mindenhol, de a BGA alapot spec. nem. Azért jöhetek? 

Nem -  és kérem ez ügyben ne írj levelet, mert egyetlen esetben tennék kivételt, ha Te lennél Yoda mester - csakhogy ő az elsők között járt a BGA alapon, így a dolog sajnos tárgytalan.  

Hogy tervezzek, milyen lesz az időbeosztás? 

CTRL-C + CTRL-V pont úgy, mint az alapon volt. Szombaton 10-17, vasárnap 9-16:30. 

 

Mennyi lesz az elmélet - gyakorlat aránya? 

Ismerjük egymást, így tudod, hogy az a véleményem, hogy ezt a két dolgot hatalmas hiba szétválasztani, mert ha látod a mátrixot, akkor minden gyakorlat a tiéd. Ettől függetlenül itt most nagyon sok mindent gyakorlatokon keresztül nézünk át - a gyerektémakört végig, a teszteket szintén, a tünetek elemzését döntd el Te, hogy elméletnek vagy gyakorlatnak tekinted...( ne aggódj: baromi pörgős, élő anyagot viszel majd haza ) 

 

Mit kell hozni?  

Az ALAPON kapott BGA-s mappád, egy tollat és most hozz "játszóruhát", mert sokat fogunk mozgolódni és tesztelgetni. Leizzadós dolgokat nem csinálunk, de könnyű gyakorlatsorokat igen.  

 

Mennyi újdonságot fog adni? 

Hé, ez itt a BGA! 🙂 
Alapértelmezetten rengeteget! 

 

Régen már végeztem haladót, ez ugyanaz? 

Más lesz. Ez a képzés a BGA repertoárjában a legritkábban kerül megrendezésre, és mindig a szakma újdonságait, külföldi konferenciáinak tanulságait, szakmai tapasztalatait hozom itt. 

Ha korábban voltál Haladón, akkor is biztos lehetsz benne, hogy a képzés az első betűtől az utolsóig más lesz, így akkor is nyugodtan gyere, mert sok hasznos dolgot fog adni. Ha a legutolsón voltál, akkor lehetséges, hogy lesz kb. 25%-nyi átfedés és kb. 75% lesz az újdonság. 

 

Nem tudok kártyával fizetni, nem lehetne másképp? 

A kártyás jelentkezés teszi lehetővé, hogy a jelentkezéseket az automata rendszerünk kezelje - így azonnal és óraműszerűen megy az áfás számlád, a visszaigazolásod a tudnivalókkal, rögtön kerülsz fel a körlevél listára - és teszi lehetővé nekünk, hogy kézzel végzett bürokrácia helyett olyan anyagokat hozzunk Neked a képzésen, amitől a BGA a BGA. ( Ha nem sikerül a kártyás fizetés, annak egy oka szokott lenni: ha 10 percnél tovább húzod, akkor biztonsági okból sikertelen lesz a vásárlás.)  

 
Gerincterápiás képzés haladó 7
>